+359 2973 36 68; +359 885 892 000

 

Апостол Андрей пише през 1113:

„Чудо ви разказвам, видях земята на славяните, и докато бях сред тях, аз забелязах, техните дървени бани. Те се затоплят до изключително висока температура, събличат се, мажат се с лой, взимат млади тръстики и се бият с тях. Те всъщност се бият толкова силно, че едва излизат живи. След това се пръскат със студена вода, като по този начин се възраждат. Те нямат против да правят това всеки ден и всъщност нанасят доброволно такива мъчения върху себе си. Те правят акта да не е просто измиване, а истинска мъка."

Ходенето на баня е един много стар руски обичай. От средновековековието е била популярна гледка, като на националната институция, и да се къпят не един, а три пъти в седмицата е било на практика доказателство за произход.

Повечето селяни в Русия са имали баня, обикновено отделена по някакъв начин от останалата част от къщите в селото, по възможност в близост до вода. Банята има свой жител, зъл дух, баник, най-враждебният от руските местни злите духове, и не е място за посещение сам. Баник е визиран като голо джудже или малък възрастен мъж. Препоръчителното време за хората да ползват руска баня е било пет или седем часа преди пладне. Само две или три къпания са били безопасни, след това е било ред на Дявола и никой селянин не би отишъл след третата баня или след залез слънце. Мястото на бившата баня се считало за нечисто, дори зло и на него не са се строили нови къщи.

Всяко благородно домакинство имало собствена руска баня. В градовете и селата неизменно е имало обща баня, където мъже и жени седяли в парата, биейки се сами един друг, търкаляйки се заедно в снега. Поради своята репутация като място за секс и диво поведение, Петър Велики се опитал да ликвидира банята като реликва от средновековна Русия и насърчил изграждането на Западните бани в дворците и именията на Санкт Петербург. Но, въпреки тежките данъци върху нея, благородници продължили да предпочитат руска баня, а до края на ХVIII век, почти всеки дворец в Санкт Петербург е имал такава.

Хподенето на руска баня често е било, и се разглежда като начин да се отървем от болести - той е наречен " първият лекар на хората " ( водка е вторият , суров чесън е третия). Имало е всякакви видове магически вярвания, свързани с нея във фолклора. Ходенето на руска баня се ползвало за да се даде и на тялото, и на душата пълна чистота и е било обичай да се изпълнява това пречистване като част от важни ритуали. Банята е била място за ритуал по къпане преди брака и предоставяне на бебетата на родителите им.  Тя е била топла, чиста и осамотена, и в поредица от ритуали по къпане, които са продължавали 40 дни, тя е пречиствала майката от кървенето от раждането. Записките от седемнайсти век на Цар Алексей Михайлович споменават, че когато царицата (негова съпруга) започнала да ражда, била заведена в банята, където останала само с нейната акушерка и жени прислужници, докато родила.

Ролята на Руска баня в предбрачни ритуали също била да подсигури чистотата на булката: булката бивала измивана в банята от нейните прислужници в нощта преди сватбата. Било е обичай на някои места, булката и младоженеца да ходят на Руска баня преди първата им брачна нощ. Това не са били просто селски ритуали. Те са били споделяни от селската аристокрация и дори от съда в последните десетилетия на седемнайсти век. Това смесване на езически ритуали за къпане с християнските ритуали е било еднакво като Богоявление и Заговезни ("Чист понеделник"), когато пречистването и предаността са били на дневен ред. На тези свещенни дни е било обичайно за руското семейството, или която и да било социална класа, да почисти къщата, да измие всички етажи, да разчисти шкафовете, да пречисти от каквато и да било гнила или нечестива храна и тогава, когато всичко това е направено, да посети Руска баня и да пречисти и тялото си.