+359 2973 36 68; +359 885 892 000

 

В продължение на стотици години, в оралната и писмена история, се говори за терапевтичните добродетели на полагането на затоплени гладки камъни при болки в тялото. С течение на времето простата практика се е превърнала в изкуство, чийто любим камък е оформен от базалт, който се добива от лава. Камъните предават топлина в болящите и уморени мускули, като носят облекчение и намаляват стреса.

Терапията Hot Stone (хот стоун) води до успокоение и релаксация на тялото и ума, помага ви в прехода към една по- обширна и по- здравословна перспектива, не само за вас самите, но и за тези, с които влизате в контакт. Горещите камъни излъчват своята топлина дори до центъра на сърцето ви, докосвайки вашето състрадание и подхранвайки любовта ви към вас самите.

Hot Stone (хот стоун) техники

Когато внимателно загретите камъните, а понякога и скъпоценните камъни ползвани в масажа, са поставени върху кожата на клиента, тогава прехвърлянето на топлината се фокусира върху мястото на болката. Сертифициран и добре обучен масажист поставя топлите камъни в дланите на ръцете си, за да масажира гърба, врата и мускулите на ръцете и краката, с цел да раздвижи циркулацията на кръвта. Масажистът използва тази техника, за да направи нежен релаксиращ масаж. Допълнителна част от Hot Stone (хот стоун) терапията е да остави топлите камъни определено дълго време на стратегически места по тялото.

Облекчението на болката и насладата от масажа може да бъде пресъздадена и у дома с приятели или любим човек, но извършен от сертифициран спа терапевт ще доведе не само до по- големи ползи, но и до всички допълнителни етапи на безопасност. Важността камъните да бъдат правилно загрети не е за подценяване. Също така не е само топлината, а и замърсяването на горещите камъните, които имат нужда от специални грижи и почистване. Също така трябва да бъдат редовно зареждани енергийно, за да бъде ефектът още по- подсилен.

Камъните за Hot Stone (Хот стоун) терапия

Не всички камъни са подходящи за този масаж! Базалтовите за са предпочитане, тъй като имат уникалната способност да задържат топлината за по- дълъг период от време, отколкото всеки друг вид камък. Това е така защото природният базалт има високо съдържание на желязо и магнезий.

Когато искате да релаксирате и да се отпуснете в спокойна обстановка, далеч от безумната тълпа, процедурите в спа център са най- доброто решение. Днес спа центровете ви предлагат огромно разнообразие от възможности за избор, които могат напълно да ви объркат. Спа центровете сега предлагат процедури за красота, медицински процедури и терапии съобразени с начина ви на живот. Спа почивките ви дават възможност да прекарате дни в спа комплекса и да се насладите на многобройните услуги, докато спа центровете са типични за тези, които работят дълги часове и се стремят да намерят спокойствие, без да се налага да напускат града си. Всички спа центрове предлагат терапии за лице, масажи и други терапии за тяло. Те не са денонощни, което означава, че не предлагат места за настаняване. Намирането на най- добрият за вас спа център е предизвикателна задача, но няма да имате проблем ако следвате дадените насоки:

Четете отзивите за спа терапиите преди да направите своя избор.

При избора на спа център се водете от препоръки и препращане от ваши приятели, семейство и колеги.

Не забравяйте да проверите какво всъщност предлагат спа центровете, вместо да ги преценявате по цените, които са обявили. Проверете дали наемат лицензирани терапевти за прилагането на различните лечебни терапии, дали поддържат хигиенни условия и какво казват клиентите за услугите им.

Услуги, които се предлагат в спа център

Различни видове масажи, различни по цена и времетраене.

Терапиите за лице за двата пола са популярни в списъка с процедури на спа центъра

Репингите и пилингите са едновременно полезни и релаксиращи за вашето тяло и ум

Спа центровете предоставя педикюр и маникюр, кола маска и други спа процедури за красота

Много центрове предлагат пакетни оферти, чрез които можете да се насладите на всички услуги, без да се налага да плащат пълната цена за всяка индивидуална процедура

За сватбени тържества процедурите в спа център са много популярни, защото цялата група може да се наслади на глезене и релаксиращи процедури.

Напоследък всички спа центрове са със самостоятелни помещения за всяка процедура и разполагат с професионалисти, които да се погрижат за вашите нужди

Когато чуете „спа център” първото нещо, което ви идва на ум е почивка, но следващото нещо което ви безпокои е цената, която трябва да платите за нея. При нас можете да получите качествени услуги, приятна и релаксираща обстановка на достъпни цени.

В аромaмасажът се ползват етерични масла, за които се смята че имат лечебни свойства. Тези масла са концентрирани есенции взети от цветя, плодове , семена, листа и кора на някои растения. Има около 400 етерични масла, но само около 40 обикновено се използват в ароматерапията. Терапевтите вярват, че ароматерапията може да повиши благосъстоянието, да облекчи стреса и да ви помогне да освежите тялото си. В аромамасажа етеричните масла се смесват с базови масла като сладък бадем, кайсиеви ядки, или масло от гроздови семена. Релаксиращия аромамасаж, например, може да е с аромат на лавандула или бергамот, докато масаж за болки в мускулите да включва мента и евкалипт. Преди първиет ви аромамасаж, терапевтът ще направи консултация с вас, за да научи повече за желания резултат. Може да попита за текущото състояние на работния ви живот, личния ви живот, физическо здраве и психическо състояние, за да научи повече за това което ви трябва.

Аромамасаж - действие

Има няколко теории, които обясняват как работи ароматерапията. Първата е, че директно усвоявате маслата през кожата в кръвоносната система. Маслата минат през тялото ви и имат ефект върху определен орган или функция на тялото.

Класическият аромамасаж е алтернативна терапевтична техника, която съчетава натуралните терапевтични свойства на етеричните масла и лечебната сила на масажа. Аромамасаж се прави на голо, но терапевтът ще излезе от стаята, за да можете да се съблечете на спокойствие. Атомомасажът има не само мощни физически, емоционални и психически ефекти, но също така е великолепно релаксиращо и възстановяващо средство. Ползите от ароматерапията влиаят на широк спектър от здравословните състояния на нервната, кръвоносната, лимфната, имунната и мускулната системи. Ароматерапията е приятен метод за ментално прочистване, релаксация и облекчаване на стреса и главоболието.

Какво мога да очаквам по време на аромамасаж?
След консултация, едно или повече етерични масла се избират, съгласно вашите нужди, и се смесват с масажно масло.
Финният аромат на етеричните масла изпълват въздуха около вас по време на масажа.

Ползите от аромамасаж на цяло тяло:
Релаксира, балансира и хармонизира тялото
Намалява стреса
Укрепва цялото тяло и поддържа собствените му лечебни процеси
Укрепва имунната система, за да се бори с инфекциите.

 

Апостол Андрей пише през 1113:

„Чудо ви разказвам, видях земята на славяните, и докато бях сред тях, аз забелязах, техните дървени бани. Те се затоплят до изключително висока температура, събличат се, мажат се с лой, взимат млади тръстики и се бият с тях. Те всъщност се бият толкова силно, че едва излизат живи. След това се пръскат със студена вода, като по този начин се възраждат. Те нямат против да правят това всеки ден и всъщност нанасят доброволно такива мъчения върху себе си. Те правят акта да не е просто измиване, а истинска мъка."

Ходенето на баня е един много стар руски обичай. От средновековековието е била популярна гледка, като на националната институция, и да се къпят не един, а три пъти в седмицата е било на практика доказателство за произход.

Повечето селяни в Русия са имали баня, обикновено отделена по някакъв начин от останалата част от къщите в селото, по възможност в близост до вода. Банята има свой жител, зъл дух, баник, най-враждебният от руските местни злите духове, и не е място за посещение сам. Баник е визиран като голо джудже или малък възрастен мъж. Препоръчителното време за хората да ползват руска баня е било пет или седем часа преди пладне. Само две или три къпания са били безопасни, след това е било ред на Дявола и никой селянин не би отишъл след третата баня или след залез слънце. Мястото на бившата баня се считало за нечисто, дори зло и на него не са се строили нови къщи.

Всяко благородно домакинство имало собствена руска баня. В градовете и селата неизменно е имало обща баня, където мъже и жени седяли в парата, биейки се сами един друг, търкаляйки се заедно в снега. Поради своята репутация като място за секс и диво поведение, Петър Велики се опитал да ликвидира банята като реликва от средновековна Русия и насърчил изграждането на Западните бани в дворците и именията на Санкт Петербург. Но, въпреки тежките данъци върху нея, благородници продължили да предпочитат руска баня, а до края на ХVIII век, почти всеки дворец в Санкт Петербург е имал такава.

Хподенето на руска баня често е било, и се разглежда като начин да се отървем от болести - той е наречен " първият лекар на хората " ( водка е вторият , суров чесън е третия). Имало е всякакви видове магически вярвания, свързани с нея във фолклора. Ходенето на руска баня се ползвало за да се даде и на тялото, и на душата пълна чистота и е било обичай да се изпълнява това пречистване като част от важни ритуали. Банята е била място за ритуал по къпане преди брака и предоставяне на бебетата на родителите им.  Тя е била топла, чиста и осамотена, и в поредица от ритуали по къпане, които са продължавали 40 дни, тя е пречиствала майката от кървенето от раждането. Записките от седемнайсти век на Цар Алексей Михайлович споменават, че когато царицата (негова съпруга) започнала да ражда, била заведена в банята, където останала само с нейната акушерка и жени прислужници, докато родила.

Ролята на Руска баня в предбрачни ритуали също била да подсигури чистотата на булката: булката бивала измивана в банята от нейните прислужници в нощта преди сватбата. Било е обичай на някои места, булката и младоженеца да ходят на Руска баня преди първата им брачна нощ. Това не са били просто селски ритуали. Те са били споделяни от селската аристокрация и дори от съда в последните десетилетия на седемнайсти век. Това смесване на езически ритуали за къпане с християнските ритуали е било еднакво като Богоявление и Заговезни ("Чист понеделник"), когато пречистването и предаността са били на дневен ред. На тези свещенни дни е било обичайно за руското семейството, или която и да било социална класа, да почисти къщата, да измие всички етажи, да разчисти шкафовете, да пречисти от каквато и да било гнила или нечестива храна и тогава, когато всичко това е направено, да посети Руска баня и да пречисти и тялото си.

Историците не знаят кога точно хората са започнали да се къпят в закрити помещения. Но ние знаем, че османските турци са наследили концепцията на римската баня - архитектурата и традицията, както е съществувала в Мала Азия. Те я адаптират към турския вкус, и я наричат "турска баня." Въпреки, че модерните турци взимат душ вкъщи, общественият хамам все още е важна част от културата, тя е колкото място за почистване, толкова и място за релакс.

Какво да очаквате?
Женските и мъжките секции са разделени в традиционните хамами. Но за ритуала по къпането са сходни между половете. Изживяването в хамама е в това да оставиш себе си в ръцете на твоя теляк, съответно мъж или жена, който води посетителите през постепенно затоплящите се части на банята.

Има няколко различни услуги, които се предлагат в повечето хамами, и трябва да ги изберете в началото. Традиционна турска баня включва 45 минути процедури: традиционно търкане на тялото с тъкана кесия известен като кесе, пяна, измиване и масаж.

Какво да облека?
Служителите обикновено предоставят на посетителите пещимал, тънка памучна кърпа, да се увият и обикновена кърпа, за след къпане. Няма проблем да си вземете бански или бикини, но за истинско изживяване на турска баня е по- добре да сте голи.

Какво се случва вътре?
След като сте готови, служител на банята ще ви отведе в топлата част. Тук можете да се отпуснете и да се изпотите. След това идва търкането, което се извършва от служителя. Легнете и се отпуснете, и оставете него или нея да изтърка всеки сантиметър от тялото ви с кесе. Веднъж почистен, заемете мястото си на топлата мраморна плоча нарича gobektasi, докато служителят е готов с дантелена, напълнена с пяна кърпа за сапунена масаж.

След това подмладяващо изживяване, останете в хамама и релаксирайте. Горещата плоча на историческата турска баня е най-впечатляващата част: Топлината и бледо осветената пара създават едно духовно чувство.

Преди да си тръгнете
Връщайки се в студената част, много хамами ще ви предложат чаша шербет, Османски тип сок или чаша турски чай. Идеята тук е да прекарате няколко минути, позволявайки на тялото ви да се върне към обичайната си температура.